WIN kaarten voor de film! + ‘Het is donker wanneer twee auto’s met Oekraïens nummerbord de straat inrijden …’
 
 


Is deze kunstbrief niet goed leesbaar? 

Nog niet ingeschreven voor de kunstbrief? 




 
 
Marlene Dumas, De Turkse schoolmeisjes, 1986, Stedelijk Museum Amsterdam

 
 


BREAKING-de-week-column #101

Het is donker wanneer twee auto’s met Oekraïens nummerbord de straat inrijden. Het is een reis van drie dagen geweest, maar nu komen ze tot stilstand voor het huis. Het stof van de overtocht ligt op de motorklep. Achter de ramen tekenen zich silhouetten af van drie moeders met hun vier kinderen. Iets in mij houd de adem in. Zelfs de tijd stolt, want het duurt even voordat er portieren opengaan en voet wordt gezet op onbekende bodem. 

Dan die stroomversnelling: onwennige begroetingen, kinderhoofdjes onder zachte mutsen met pomponnen, vermoeide maar opgeluchte moeders, en rolkoffers, rugzakjes en knuffels die het huis in worden gedragen. Binnen ligt hondje als een baken en vier meisjes vallen in aanbidding op de grond. 

Meisjes. Moeders. Een zwerm ervan. Ik was vergeten hoe goed dat voelt. Hoe zacht het gekeuvel dat ik boven me hoor terwijl ik hier beneden schrijf. En dat tegen de achtergrond van een allesverzengende oorlog. Ik kijk intussen naar moederschap in hoogste staat van paraatheid. En zie hoe veiligheid aan de kinderen wordt geboden door kalm en doortastend te zijn, en zelfs blij. In minder dan een week wordt hier een zelfstandig, soepel huishouden gedraaid. 

De natuurwet achter de dingen is simpel. Niets is wat het lijkt, alles is anders dan je denkt. Ben dus voorzichtig met het luisteren naar je angsten en met het serieus nemen van je eigen en andermans meningen. Laten we elkaar liever zo’n beetje door het leven loodsen, verbanden smeden voorbij politiek, macht en geweld. Met als troost dat ook in hopeloze omstandigheden het erop lijkt dat een mens een nieuw equilibrium zoekt en vindt. 

Op de eerste dag haalde Dina een koffie-to-go en zat om negen uur in een online werkoverleg, ’s middags werd er boodschappen gedaan en soep getrokken. Inmiddels oefent Marta piano bij de buren, speelt Alisa gratis squash, krijgt Emilia online Engels en Alla tekenles. Elke donderdag worden de lakens door het hotel opgehaald en gewassen. Iedereen doet van alles voor helemaal niets. 

Nicole Ex,
hoofdredacteur See All This


 
 
Alla’s tekening van hondje


 
 

 



WORD VRIEND
INCL. WINTERNUMMER

Word Vriend voor €49,95 en ontvang elk seizoen See All This kunstmagazine (inclusief het tweetalige dubbeldikke winternummer met Claudy Jongstra!) en een welkomstgeschenk naar keuze.

 
 


WIN KAARTEN!
VOOR DE FILM THE LOST LEONARDO


Vanaf 31 maart in de bioscoop.
Kom naar de première op 20 maart in Eye Filmmuseum Amsterdam!

In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor $1.157 kopen ze het werk op. Binnen twaalf jaar is het $450 miljoen waard – het duurste schilderij ooit verkocht. 

Naarmate de prijs stijgt, rijst ook de vraag naar de authenticiteit van het kunstwerk. Kunstcritici zijn sceptisch maar de belangen zijn groot. In ieder geval wordt het schilderij in 2012 op de Leonardo-tentoonstelling in de National Gallery in Londen als een echte Da Vinci gepresenteerd. Duizelingwekkende bedragen worden geboden en het schilderij wisselt van eigenaar tot niemand meer weet waar het zich bevindt. 

De nieuwe film The Lost Leonardo gaat over het ongelofelijke verhaal achter de Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci. Vanaf het moment dat het wordt gekocht in een obscuur veilinghuis in New Orleans wordt het lot van de Salvator Mundi bepaald door politiek, hebzucht en macht.


 
 


‘A tale of cynicism, power, worship and greed’ ☆☆☆☆ 
The Guardian 

‘Thrilling, propulsive and provocative’ ☆☆☆☆☆ 
The Times


De film gaat op a.s. zondag 20 maart om 11.00 uur in première in Eye Filmmuseum in Amsterdam, en jij kunt erbij aanwezig zijn! We geven namelijk 4x twee kaarten weg voor deze exclusieve vertoning in Eye met een nagesprek met regisseur Andreas Koefoed en journalist en schrijver Pieter van Os, onder meer bekend van het boek Tussen kunst en cash. Ben je Vriend van See All This en wil je kans maken op twee kaarten? Klik op onderstaande knop.

 
 
Liever op een andere dag naar de film? Maak kans op twee kaarten waarmee je de film op eigen gelegenheid in een filmhuis naar keuze kunt bezoeken. Klik op onderstaande knop. De film is vanaf 31 maart te zien in verschillende bioscopen in Nederland. 

 
 
Advertentie

 
 



STUUR DEZE BRIEF DOOR
En deel deze tips en verhalen met andere kunstliefhebbers.



LEZERSPOST


*

Proficiat met brief 100!
Steeds de moeite om te ontdekken, zowel woord als beeld.
Een meerwaarde.

— Koen Vlerick





 
 

 
 


Deze nieuwsbrief is met liefde voor kunst verstuurd. 
Wil je niet langer post van See All This ontvangen? Je kunt je hier afmelden.

Komt de kunstbrief in je spambox terecht? 
Voeg [email protected] toe aan je adresboek.

© See All This 2021, alle rechten voorbehouden