Ze was als student in de jaren zeventig wekelijks de straat op gegaan, en had bij de voordeur voor elke gelegenheid hetzelfde bord klaarstaan met de tekst: TEGEN. Ik stelde me voor hoe ze dat bord omhooghield terwijl ze leuzen zong als We Blijven Ons Verzetten Tegen Atoomraketten!
 
 


Is deze kunstbrief niet goed leesbaar? 

Nog niet ingeschreven voor de kunstbrief? 
 
 
Etel Adnan, Montagnes 1, 2015, India inkt op papier, courtesy Galerie Lelong & Co., Parijs/New York
 
 BREAKING-de-week-column #104

Ze was als student in de jaren zeventig wekelijks de straat op gegaan in Amsterdam, en had bij de voordeur voor elke gelegenheid hetzelfde bord klaarstaan met de tekst: TEGEN. Ik stelde me voor hoe ze dat bord omhooghield terwijl ze leuzen zong als We Blijven Ons Verzetten Tegen Atoomraketten! 

Konden we maar het midden bewaren. En de balans vinden tussen het tegen en het voor, het zwart en het wit, de Putin en Zelensky in onze ziel. ‘Tussen de zon en de maan,’ schrijft kunstenaar en schrijver Etel Adnan, ‘en de rusteloze wens om te leven en de rusteloze wens om te sterven, houdt de berg zijn evenwicht.’ Maar wij zijn Berg, God of Boeddha niet. 

Toch stel ik voor dat we niet langer tegen zijn. Tegendraads. Tegenwerkend. Tegensputterend. En dat we de straat opgaan om te laten weten waar we VOOR zijn. Voorlopend. Voorbestemd. Voortstuwend. We mogen niet langer de schuld afschuiven op vleugellamme regeringen en machtsbeluste politici. ‘Mensen zijn leiders’, zegt president Zelensky. 

Ik ben voor vergezichten, stillevens, kleurvelden en patronen. Voor hiërogliefen, miniaturen, fresco’s en iconen. Voor bloeiende amandelbomen en muren met rozen. Voor wijsheid uit oude geschriften en jonge gedichten. Voor dansers, boemelaars, monniken, flierefluiters en wetenschappers. Voor Gregoriaans, jazz en Waters of March

Voor meer vogels in de lucht, dieren in het veld en nachten zonder licht. Voor New York, Parijs, St. Petersburg en Kiev. Voor in beslag genomen superjachten die oorlogsschepen blokkeren. Voor nu van het gas af en zonder gif. Voor voorvechters, strijders en vrienden. Voor democratie. Voor vrijheid. Voor vrede. Voor.

Nicole Ex,
hoofdredacteur See All This


 
 

 WORD VRIEND
ELK SEIZOEN SEE ALL THIS

Word Vriend voor €49,95 en ontvang elk seizoen See All This kunstmagazine (inclusief het nieuwe lentenummer!) en een welkomstgeschenk naar keuze.

 
 
SEE ALL THIS TIPS
TENTOONSTELLINGEN

Deze week: tentoonstellingen in Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam en Scheveningen.

+ Aanstaande vrijdag lanceren we een nieuwe Art Room over de kunst- en natuurreis naar de Japanse Setouchi-eilanden. 


 
 
Revolusi!, t/m 5 april, Rijksmuseum, Amsterdam

 
Moving Stories — De rijkdom van de Limes, t/m 29 mei, Museum Het Valkhof, Nijmegen

 
 
Off the Record — Erkan Özgen, t/m 28 augustus, Kunsthal Rotterdam

 
Mark Brusse — Shapes of Silence, t/m 8 mei, museum Beelden aan Zee, Scheveningen

 
 
Advertorial

 
 

 


AMIE DICKE
OUD AMELISWEERD

Vanaf 2022 strijkt het Centraal Museum neer in Landhuis Oud Amelisweerd. Deze prachtige historische buitenplaats vormt vijf jaar lang elke lente en zomer het decor voor een solotentoonstelling van een Nederlandse hedendaagse kunstenaar. Amie Dicke (1978) bijt het spits af. Foto’s uit modetijdschriften, krantenknipsels en pagina’s uit kunstenaars-monografieën vormen het bronmateriaal van Dickes werk. Ze selecteert haar beelden heel precies en onderzoekt hoe wij omgaan met de vele beelden die ons dagelijks bereiken. Hoe lees ik een beeld? En uit wat voor beelden ben ikzelf gemaakt? 

Amie Dicke is van 16 april t/m 21 augustus te zien in Landhuis Oud Amelisweerd. 

 
 STUUR DEZE BRIEF DOOR
En deel deze tips en verhalen met andere kunstliefhebbers.LEZERSPOST


*

Met veel plezier en verwondering heb ik de laatste See All This van A to Z gelezen. Mijn complimenten voor het zo prachtige verzorgde magazine, de kleuren, de beelden, het papier, zelfs de geur nodigen uit tot lezen, aaien en kijken :))”

— Iens Boswijk
 
 

 
 


Deze nieuwsbrief is met liefde voor kunst verstuurd. 
Wil je niet langer post van See All This ontvangen? Je kunt je hier afmelden.

Komt de kunstbrief in je spambox terecht? 
Voeg [email protected] toe aan je adresboek.

© See All This 2021, alle rechten voorbehouden