Ik vertelde je over de stemmen van meisjes in huis en de stemmen van moeders die onderling praten in een vreemde taal. Ze zijn alle zeven nog hier. Buiten staan hun fietsen. Aan de kapstok hangen hun jassen.
 
 


Is deze kunstbrief niet goed leesbaar? 

Nog niet ingeschreven voor de kunstbrief? 
 
 
Maria Prymachenko,I give my little stars to children, 1983. Primachenko is een
geliefd kunstenaar in Oekraïne, wier werk zich bevond in het Museum of Local History in Ivankiv, dat op 27 februari geheel door de Russen werd verwoest. Omwonenden hebben werk van Prymachenko in veiligheid gebracht door het in hun huizen te verstoppen.
 
 BREAKING-de-week-column #105

Ik vertelde je over de stemmen van meisjes in huis en de stemmen van moeders die onderling praten in een vreemde taal. Ze zijn alle zeven nog hier. Buiten staan hun fietsen. Aan de kapstok hangen hun jassen. In de hal liggen elke donderdag zeven linnen zakjes met wasgoed die door het hotel worden verwisseld voor nieuwe, met schone lakens en handdoeken.

De angst om mensen in huis te nemen is de angst om geconfronteerd te worden met pijn. Is de angst om de oorlog in Oekraïne in huis te halen. Is de angst om je leven niet te kunnen leiden zoals je gewend bent. Daarom geven we liever geld dan dat we inzet leveren. Het lastige van geld is dat het niet ons gevoel van onmacht wegneemt wanneer we in de krant lezen over die hopeloze destructie.

In de lente die oud is geboren, zijn uitgerekend zij mijn houvast door hun onnavolgbare levenslust. Ze doen me voor hoe het moet, laten ze me zien dat het kan: huis en haard verlaten en blijven doorademen in een vreemd land. In noodtempo bouwen ze een volwaardig bestaan op: school, werk, sport, taal, contact.

Waarom is wat normaal moeilijk lijkt, tijd kost en veel geld, nu vloeibaar en voor niets? Ik herken mijn landgenoten niet terug. Het hele concept van geven en nemen staat op zijn kop. Als ik iemand vraag iets te doen voor onze gasten, wordt het én meteen uitgevoerd én word ik voor die kans zelfs bedankt.

Een paar dagen geleden ging ik op bezoek in mijn eigen huis. In hun keuken vierden we de verjaardagen van Dina en Marta. Ze hadden Oekraïnse gerechten gemaakt waarvan de geuren me al in de middag hadden bereikt. Ze droegen feestjurkjes en oorbellen, en Alicia in haar vlecht een lint met de drie kleuren van de Nederlandse vlag.

Nicole Ex,
hoofdredacteur See All This


 
 

 WORD VRIEND
ELK SEIZOEN SEE ALL THIS

Word Vriend voor €49,95 en ontvang elk seizoen See All This kunstmagazine (inclusief het nieuwe lentenummer!) en een welkomstgeschenk naar keuze.

 
 

ART ROOM 
JAPAN

Afgelopen vrijdag lanceerden we een nieuwe Art Room over de kunst- en natuurreis in oktober naar de spectaculaire Setouchi-eilanden. Door de grote belangstelling is deze reis al volledig volgeboekt. Momenteel worden de mogelijkheden voor een nieuwe groepsreis in 2023 onderzocht. Je kunt hierover contact opnemen met Dimsum Reizen (bel 030-2300847 of stuur een mail.)

Deze reis op eigen gelegenheid of met een zelf samengestelde groep maken? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden in de Art Room.


 
 
SEE ALL THIS TIPS
TENTOONSTELLINGEN

Deze week: wat te zien in Amsterdam, Otterlo Amersfoort en Rotterdam.


 
 
 
Dwalen door Amsterdam. De tekeningen van Gerrit Lamberts 1800-1850, t/m 31 juli, Stadsarchief Amsterdam

 

Panamarenko — Reise in den sternen, t/m 24 april, Kröller-Müller Museum, Otterlo

 
 

Schurend Paradijs, t/m 3 juli, Kunsthal KAdE, Amersfoort

 

Depot Boijmans Van Beuningen, doorlopend, Rotterdam

 
 STUUR DEZE BRIEF DOOR
En deel deze tips en verhalen met andere kunstliefhebbers.LEZERSPOST


*

Geweldige tekst weer!
Voorbij de negativiteit en angst!
Kunst als liefdevolle richtingaanwijzer.
Wees licht. Kies voor liefde!
Ik klaar hier letterlijk van op!”

— Annemarie Burger
 
 

 
 


Deze nieuwsbrief is met liefde voor kunst verstuurd. 
Wil je niet langer post van See All This ontvangen? Je kunt je hier afmelden.

Komt de kunstbrief in je spambox terecht? 
Voeg [email protected] toe aan je adresboek.

© See All This 2021, alle rechten voorbehouden