‘In het ziekenhuis verstrijkt de tijd. We wachten uren op het maken van een röntgenfoto in de helverlichte behandelkamer, drinken water uit kartonnen bekertjes. In dat tijdsvacuüm stel ik die ene vraag die ik al zo lang wil stellen: …’
 
 


Is deze kunstbrief niet goed leesbaar? 

Nog niet ingeschreven voor de kunstbrief? 
 
 
Toba Khedoori, Untitled (grid), 2015 (detail), olieverf op linnen, 37 × 37 in, Los Angeles County Museum of Art © Toba Khedoori, photo © Fredrik Nilsen, courtesy Regen Projects en David Zwirner
 
 BREAKING-de-week-column #107

Vrijdagavond zaten we op de eerstehulp van het ziekenhuis. Nadia was van haar fiets gevallen. Ze verbeet de ondraaglijke pijn in haar schouder, terwijl Alicia de haren van haar moeder gladstreek. In de ochtend had Nadia haar meedogenloze levensvraag in Google Translate getypt: ‘Iedereen wil half mei terugkeren naar Kiev. Ik weet niet of Alicia en ik reden hebben om mee te gaan.’ 

In het ziekenhuis verstrijkt de tijd. We wachten uren op het maken van een röntgenfoto in de helverlichte behandelkamer, drinken water uit kartonnen bekertjes. In dat tijdsvacuüm stel ik die ene vraag die ik al zo lang wil stellen: hoe komt het dat jullie je lot zo fier dragen? Dina hoeft niet na te denken voor ze mijn vraag beantwoordt. Ze zegt: ‘Ik maak mijn man trots.’ 

In dat ogenschijnlijk eenvoudige antwoord ligt de gehele kettingreactie van de menselijke soort besloten, dat netwerk van pulserende stroomverbindingen dat ons leven draaglijk maakt. Dina trekt zich op aan haar man. Man kan strijden omdat zij dekking geeft. Beiden doen alles voor hun dochter. Warriors of mankind zijn zij, zijn wij.

Tot wie behoren we toe? Voor wie gaan we door de hel? Bij wie zijn wij veilig? Waar voelen we ons thuis? Nu er een datum voor de terugkeer gloort, breekt de heimwee door, is er geen houden meer aan dat onstuitbare verlangen naar man, familie, huis, land, waarop door de achterblijvers de eerste aardappelen al weer zijn gepoot. 

Onze routine is weg. Het huis rilt van onrust. En nu Nadia haar evenwicht verliest, haar bot breekt, verliezen we allemaal ons evenwicht. Haar precaire situatie brengt de ontwrichting van oorlog tot uitdrukking. Ik zie een vel papier voor me. Dat eerst in tweeën wordt verscheurd, dan in vieren, om uiteindelijk te worden versnipperd.
 
Nicole Ex,
hoofdredacteur See All This 
 


SEE ALL THIS 
CADEAUTIPS

Het hele lentenummer staat in het teken van dingen maken met de hand en het geluk dat het je brengt. Om je aan te sporen om daadwerkelijk aan de slag te gaan, maakten we een limited edition Artist’s Notebook op groot formaat, voor alle liefhebbers van papier. Gebruik het voor je collages, als dagboek of schetsblok, of voor je handgeschreven verhalen. Het notebook verschijnt in een oplage van 100 en in een speciale op maat gemaakte kartonnen sleeve. 

MOEDERDAG
Geef het notebook cadeau voor moederdag (zondag 8 mei) en wakker haar creativiteit aan. Nog wat inspiratie nodig? Geef een abonnement op See All This erbij cadeau.


 
 
Artist’s Notebook van See All This, foto: Tamar Ottink

 
 


Quote op de achterzijde van het Artist’s Notebook:

Niets is origineel. Steel overal vandaan waar je inspiratie voelt of je fantasie wordt geprikkeld. Verslind oude films, nieuwe films, muziek, boeken, schilderijen, foto’s, gedichten, dromen, willekeurige gesprekken, architectuur, bruggen, straatnaamborden, bomen, wolken, watermassa’s, licht en schaduwen. Kies alleen dingen om van te stelen die rechtstreeks tot je ziel spreken. Als je dit doet, is je werk (en diefstal) authentiek. Authenticiteit is van onschatbare waarde; originaliteit bestaat niet. En doe geen moeite om je diefstal te verbergen — vier het als je daar zin in hebt. Onthoud in ieder geval wat Jean-Luc Godard zei: ‘Het is niet waar je dingen vandaan haalt — het is waar je ze naartoe brengt’. 

— Jim Jarmusch 
 

Artist’s Notebook

Limited edition notebook groot formaat met kartonnen sleeve (van het bijzondere en exclusieve flora avorio-papier) en koninklijk oranje stiksels en drukwerk, 41 x 31,5 cm, 32 pagina’s. Quote van Jim Jarmusch op achterzijde. Oplage van 100.

€29,95

 
 
Cadeau-abonnement voor een jaar + geschenk naar keuze 

Geef een jaar lang See All This kunstmagazine cadeau en kies een welkomstgeschenk! Bijvoorbeeld het Artist’s Notebook (+ €20), het Pretty Brilliant notebook, of het nummer over kleur met Claudy Jongstra.

€49,95

 
Artist’s Notebook + 3-jarig abonnement (12 nummers van See All This)

Geef drie jaar lang See All This kunstmagazine cadeau én onze nieuwe Artists’s Notebook!

€129,95

 
 


See All This #20 — 379 Pretty Brilliant women in the arts

Deze Limited Edition van het uitverkochte ‘Pretty Brilliant’-nummer over 379 vrouwelijke kunstenaars verschijnt in een op maat gemaakte, genummerde box. Bij aankoop van deze speciale uitgave kun je een naam opgeven (bijvoorbeeld die van je moeder) die een plek zal krijgen in deel II van Pretty Brilliant, dat deze winter verschijnt! 

Deze naamsvermelding geldt ook voor iedereen die al eerder een limited edition heeft aangeschaft.

€199,95

 

 
 

Advertentie


 
 STUUR DEZE BRIEF DOOR
En deel deze tips en verhalen met andere kunstliefhebbers.
 
 

 
 


Deze nieuwsbrief is met liefde voor kunst verstuurd. 
Wil je niet langer post van See All This ontvangen? Je kunt je hier afmelden.

Komt de kunstbrief in je spambox terecht? 
Voeg [email protected] toe aan je adresboek.

© See All This 2021, alle rechten voorbehouden