‘Waar droomde ik van, waar dacht ik aan, toen ik als kind in de tuin op de schommel zat en me afzette? Schommelen gaf een gevoel van vrijheid. Vrijheid was alleen zijn met je gedachten, een jurkje dat opbolde in de wind, slippers die uitvlogen in de lucht en een afsprong op het allerhoogste punt waardoor je door de lucht vloog terwijl je maag een sprongetje maakte…’
 
 

Is deze kunstbrief onleesbaar? 

Nog niet ingeschreven voor de kunstbrief? 



 
 


BREAKING DE WEEK
Leven met kunst
 
 
 


Vandaag:
— COLUMN schommelen is vrijheid
SWING met ons de zomer in
VROUWEN in de architectuur
— LAATSTE KANS Piet Oudolf Box



 
 
 
Jean-Honoré Fragonard, 
De schommel, 1767, 
olieverf op doek, 
Wallace Collection, Londen




 
 
BREAKING-de-week-column #169

Waar droomde ik van, waar dacht ik aan, toen ik als kind in de tuin op de schommel zat en me afzette? Schommelen gaf een gevoel van vrijheid. Vrijheid was alleen zijn met je gedachten, een jurkje dat opbolde in de wind, slippers die uitvlogen in de lucht en een afsprong op het allerhoogste punt waardoor je door de lucht vloog terwijl je maag een sprongetje maakte.

Schommelen was zomer. Schommelen was vakantie. Schommelen was een betoverende mengeling van geluk, verlangen en nostalgie – een vreemde vorm van heimwee naar een tijd die nog niet eens de kans had gehad om verloren te gaan omdat die nog niet bestond. Alsof tijdens dat heen-en-weren samenviel wat er ooit aan heden, verleden en toekomst te halen viel.

In grote lijnen werd hierover gedroomd: ik droomde over een huis aan zee, een paard waarmee ik langs de vloedlijn reed en werk als stoffen- en modeontwerper. En verder over het hebben van een man en kinderen, over het hebben van een eigen sleutelbos die toegang gaf tot een huis en een eigen auto. Een leven langs de lijn van alle westerse clichés.

Wat ouder worden brengt, is het besef dat de kennis, normen en waarden waarop je je leven hebt gebouwd, onhoudbaar en ontoereikend blijken. En dat de meeste dingen die je deed vanuit bepaalde overtuigingen ouderwets en achterhaald zijn. Ik herinner me mijn 96-jarige schoonmoeder die boos was over wat er haar hele leven ‘op haar mouw was gespeld over god’ terwijl ze had ‘moeten feesten’.

Dus weet je wat, kom volgende week tijdens happy hour cocktails met ons drinken en schommelen op de installatie van Chiel Kuijl. Hij stuurde ons een mooi tekeningetje over hoe dat eruit moeten komen te zien. Er hoog vanaf springen kun je niet, maar deinen kun je wel op zijn floating divans. Kom langs. Want schommelen is zomer. Schommelen is vakantie.

— Nicole Ex
hoofdredacteur



 
 
Schets van Chiel Kuijl met Floating Divans
voor See All This 
 
 


SWING INTO SUMMER
Ga schommelend de zomer tegemoet! Kom met ons de zomer inluiden met G&T’s en de nieuwe installatie met floating divans van Chiel Kuijl in de galerie. Schommel tussen de digitale planten van kunstenaar Simon Heijdens en ontdek andere deelnemende kunstenaars van de Paradise Found-tentoonstelling.

WANNEER
Donderdag 13 juli
17.00 - 19.00 uur

WAAR
See All This @droog, Staalstraat 7b, Amsterdam

TICKETS
€15 incl. 2 G&T’s
 

 
 
Vrouwen bouwen aan de Stad der Vrouwen, uit: The Book of the Queen, van Christine de Pizan uit c. 1410–1414, The British Library



 
 
NET VERSCHENEN
VROUWEN IN DE ARCHITECTUUR

In het boek Livre de la Cité des Dames uit de vroege vijftiende eeuw, beschrijft Christine de Pizan de bouw van een imaginaire stad waar vrouwen veiligheid en bescherming vinden in de door mannen gedomineerde wereld. De Pizan laat zien dat vrouwen geljike intellectuele en morele kwaliteiten hebben als mannen, en dat die gezien zouden moeten worden. Het is een van de eerste feministische werken uit de geschiedenis. 

Eeuwen later zijn vrouwen nog altijd minder zichtbaar. ‘Waarom bestaat er geen boek over vrouwen in de architectuur in Nederland?’, vroeg een van de auteurs zich af van Vrouwen in de architectuur, dat net is verschenen bij uitgeverij nai010. Een boek dat vrouwen terug de geschiedenis in schrijft, met talloze biografieën en essays over baanbrekende architecten.


 
 

 


WORD VRIEND
+ BOEK CADEAU!

‘Vrouwen hebben altijd een rol gespeeld in de architectuur, maar hun stille kracht werd over het hoofd gezien en als vanzelfsprekend beschouwd. De nadruk lag immers op de grootsheid van de gebouwen die ze ondersteunen en de ego’s die hen overstemmen. Met dit boek willen we het werk van vergeten vrouwen in de architectuur vieren’, schrijft Laurence Ostyn in de introductie van Vrouwen in de architectuur.

Word nu Vriend van See All This voor €54,95 en ontvang elk seizoen het magazine thuisgestuurd, plus krijg het boek Vrouwen in de architectuur uitgegeven door nai010 cadeau!


 
 
Advertorial

 
 
 
 
WERNER HERZOG
EYE FILMMUSEUM

Eye Filmmuseum presenteert een nieuwe tentoonstelling met omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog (1942). Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in het menselijk bestaan en de relatie tussen de mens en de oneindige onverschilligheid en grootsheid van de natuur.

Werner Herzog: The Ecstatic Truth is t/m 1 oktober te zien in Eye Filmmuseum, Amsterdam

 
 
 
 


 
 
IULIANA VARODI
Onlangs ontmoetten we kunstenaar Iuliana Varodi. Ze werkt aan haar nieuwe boek wandering writing wondering, dat ze met behulp van het platform Voordekunst wil realiseren. Met nog een paar dagen te gaan zoekt ze nog een aantal donateurs die haar project mede mogelijk kunnen maken, bijvoorbeeld door een werk of een boek vooruit te bestellen. 

Over haar project:
‘In 2003 reisde ik voor het eerst naar India, om de kern van Aziatische wijsheid op te zoeken, deels ter nagedachtenis aan een dierbare die veel te vroeg overleden was. Een kort, zelfbedacht ritueel aan de Ganges op een vroege ochtend, was het echte begin van de reis. Vanaf dat moment voelde het alsof ik de reis zelf werd, alsof het allemaal een betekenis had en het enige wat ik hoefde te doen was het zich voor me te laten ontvouwen. Stap voor stap, ontmoeting na ontmoeting, inzicht na inzicht, bouwde zich iets op. Andere reizen, onderzoeksprojecten en tentoonstellingen volgden — als rimpels van een stukje aarde dat ik op een vroege ochtend aan de Ganges met een kaarsje en een bloem offerde. Van alles wat ik sindsdien gemaakt heb — beeld, dans, tekst — ga ik een nieuw verhaal maken: als boek en als kunstinstallatie.’ 

Ook Prins Bernhard Cultuurfonds en See All This steunden dit project. Wil je ook bijdragen?

 
 
Advertorial

 
 
 
 
CARTE BLANCHE
(FUCK THE DICTATOR)

Op 14 september 2019 verslaat kunstenaar Anne Wenzel toenmalig museumdirecteur Deirdre Carasso in een bokswedstrijd en wint ze Carte Blanche in het museum. Huidig directeur Anne de Haij lost de belofte nu in en geeft Anne Wenzel volledige vrijheid op een verdieping in een van de vleugels. Carte Blanche (Fuck The Dictator) is geen reguliere tentoonstelling, maar een case study, waarin de gewonnen museale ruimte gebruikt wordt om de rol van de kunstenaar en de autonomie van de kunst te onderzoeken. Te zien zijn indrukwekkende, speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde installaties, als ook ouder werk, waaruit eenzelfde politiek engagement spreekt.

Carte Blanche (Fuck The dictator) is te zien t/m 14 januari 2024 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam

 
 
 
 
Piet Oudolf in zijn tuin in Hummelo,
foto: sven signe den hartogh


 
 

LAATSTE KANS!
PIET OUDOLF PLANTENBOX

Speciaal voor See All This is er een box samengesteld uit 9 verschillende planten uit de eigen collectie van Piet Oudolf, waarbij elk seizoen iets groeit of bloeit. Bekijk in onze shop via onderstaande knop welke 9 planten je in deze box vindt. Alleen vandaag 5 en morgen 6 juli kunnen deze boxen besteld worden! Ze worden dan volgende week geleverd. 


 
 
PIET OUDOLF X SEE ALL THIS BOX
€49,95

 
 


STUUR DEZE BRIEF DOOR
Deel deze tips en verhalen met andere kunstliefhebbers






 
 


Deze nieuwsbrief is met liefde voor kunst verstuurd. 
Wil je niet langer post van See All This ontvangen? Je kunt je hier afmelden.

Komt de kunstbrief in je spambox terecht? 
Voeg [email protected] toe aan je adresboek.

© See All This 2023, alle rechten voorbehouden

Current Date