‘Door twee jaar ondergronds te gaan, had ik het kunnen ontlopen, maar nu zag ik hoe het me vanuit drie verschillende kanten insloot…’ + Tips Brussel! Art Nouveau Art Deco Festival
 
 


Is deze kunstbrief niet goed leesbaar? 

Nog niet ingeschreven voor de kunstbrief? 




 
 
Fred Tomaselli, Starling, 2010, James Cohan gallery

 
 


BREAKING-de-week-column #99

Door twee jaar ondergronds te gaan, had ik het kunnen ontlopen, maar nu zag ik hoe het me vanuit drie verschillende kanten insloot. Ik kon ongeveer uitrekenen wanneer het doel zou treffen, een dag of wat voor de deadline, en dus verlengde ik mijn werkdagen. Langzaam trok een zwaarte vanuit de benen de ledematen in, ruim voordat ik op dinsdagavond rond middernacht mijn computer afsloot.

Ziek zijn. Het lichaam dat je onbelemmerd toegang geeft tot de buitenwereld, sluit de luiken en trekt de brug op. De wijde wereld krimpt tot de contouren van je lichaam en houd je erin gevangen. Ongeveer iedereen is me voorgegaan, het is goed, dit is mijn beurt: ik krul me op, geef me over aan de koorts en het bonken van mijn hart. 

Als ik op woensdag 23 februari wakker word, is de wereld ontzet. Als we op 24 februari 2022 wakker worden, rijden colonnes pantservoertuigen Oekraïne in en linten personenauto’s het belegerde land uit. Als de wereld op 25 februari 2022 wakker wordt, heeft één man aan de top van zijn giftige piramide van macht een van onze mooiste beloftes gebroken: nooit meer oorlog. 

Mijn herstel zal niet vredig verlopen. Er woedt een strijd in mij met mijn besef van onmacht als voornaamste katalysator. Ik ben een strijder onder een deken op de bank, ik ben een activist aan de thee met honing. Wanneer spreek ik me uit? Wanneer doe ik iets? Wanneer maak ik het verschil? En zeg me, wanneer jij?

In de dageraad klonk vorige week, boven de ziedende storm uit, het fluiten van één vogel. Zijn verreikende lied maakte de onmetelijke hemelkoepel voelbaar. Het moet een voorbode zijn geweest. Een vingerwijzing naar het feit dat één moedige, gezegende stem de mensheid ook kan verheffen en samenbrengen, de stem van Volodymyr Zelensky. 


Nicole Ex,
hoofdredacteur See All This

 
 

Iets doen of een bijdrage leveren? Hier een aantal suggesties:

- Giro 555 —>
- Rode Kruis —>
- Unicef —>
- Go fund me van Kyiv Independent (voor onafhankelijke journalistiek) —>
- Room for Ukraine (voor onderdak) —>


 
 
SEE ALL THIS TIPS
BANAD FESTIVAL BRUSSEL

Een geweldige buitenkans: van 12 t/m 27 maart vindt de zesde editie van het Brussels Art Nouveau & Art Deco (BANAD) festival plaats en kun je drie weekenden lang de meest spectaculaire privéwoningen van Brussel ontdekken uit de periode van 1893 tot het einde van het interbellum — een vijftigtal bijzondere plekken die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. 

Wij gingen je voor en selecteerden alvast 4 hoogtepunten van het festival. Bekijk ze hieronder. 


 
 
Tuin en huis van David en Alice van Buuren, foto: Sarah Knigge (links)
 
 


1. VAN BUUREN HUIS & TUIN

De Nederlandse David van Buuren (1886-1955) en de Belgische Alice van Buuren (1890-1973) maakten van hun huis een culturele salon: hier kwamen mensen als René Magritte en Christian Dior, en dichters, musici, politici en prinsen over de vloer voor feesten, diners en concerten. David en Alice zagen hun huis als ‘totaalkunstwerk’: alles werd speciaal voor de plek ontworpen. Het relatief sobere en strakke exterieur van de villa is duidelijk geïnspireerd door de Amsterdamse School, met de asymmetrische gevel en uitgevoegde rode bakstenen. Het art-deco interieur inclusief de meubels, tapijten, verlichting en kunst, vind je terug in oorspronkelijke staat. Na de dood van David, kocht Alice een aantal omliggende percelen waarmee ze de tuin uitbreidde tot zo’n 1,5 hectare en plek maakte voor een labyrint, een boomgaard en ‘de tuin van het hart’, als aandenken aan haar geliefde.  


Rondleidingen (NL)
12 maart: 10.30 uur
13 maart: 10.00 uur/12.00 uur

 
 
Hôtel Solvay © EB
 
 


2. SOLVAY HERENHUIS

Pionier van de art nouveau was Victor Horta (1861-1947). Zijn ontwerpen moesten licht en frivool zijn; een opbeurend antiserum tegen de industriële somberte van die tijd. Misschien wel het hoogtepunt uit zijn revolutionaire oeuvre is het Solvay Herenhuis, een ongelooflijk pand dat gebouwd werd in opdracht van Armand Solvay, de rijkste man van het land. Solvays winterverblijf in de stad moest een treffende weerspiegeling zijn van zijn status, dus gaf hij Horta carte blanche. Toen Horta begreep dat geld geen rol speelde, haalde hij de meest kostbare materialen in huis: 23 soorten marmer, exotische houtsoorten uit Afrika, Tiffany-glas, fluweel, goud en messing. Hij bemoeide zich bovendien met de kleinste tot grootse details van het interieur: ook het meubilair, de tapijten en vazen zijn van Horta’s hand.


Rondleidingen (NL)
12 maart: 12.00 uur/15.30 uur
13 maart: 11.30 uur/15.00 uur
19 maart: 12.00 uur/15.30 uur
20 maart: 11.30 uur/15.00 uur

 
 
Tenaerts Huis, foto: Sarah Knigge (links), Sophie Voituron (rechts) © EB
 
 


3. TENAERTS HUIS

In de wijk Ukkel ontvangt Massimo Minneci je in zijn iconische art deco-huis dat in 1933-34 gebouwd werd door Louis Tenaerts (1898-1922). Ook al ontwierp de architect meer dan 1500 woningen (waarvan bijna 200 in Brussel); Minneci doopte dit zwart-witte bouwwerk tot hét Tenaerts Huis, want volgens de trotse bewoner is dit zijn absolute meesterwerk.


Rondleidingen (NL)
12 maart: 10.20 uur/11.40 uur/14.20 uur/15.40 uur/17.00 uur
13 maart: 10.00 uur/11.20 uur/14.00 uur/15.20 uur/16.40 uur

 
 
Hôtel Max Hallet, © EB, foto: Sophie Voituron
 
 


4. MAX HALLET HERENHUIS

Na tien jaar aan zwierige overdaad, wilde Victor Horta het iets soberder aanpakken. Op verzoek van advocaat en politicus Max Hallet, maakte hij in 1903-04 een huis waar wonen en werken gecombineerd konden worden, en waar hij gasten en klanten eervol kon ontvangen. De magistrale trap vormt het hart van de woning en leid je naar het iconische bordes met de drie ronde raampartijen (een bekend beeld voor wie de film The Danish Girl uit 2015 ooit zag), die uitzicht geven op de wintertuin.  


Rondleidingen (NL)
12 maart: 12.00 uur/17.00 uur
13 maart: 16.00 uur
19 maart: 10.00 uur/15.00 uur
20 maart: 11.00 uur/16.00 uur

 
 

 



WORD VRIEND
INCL. WINTERNUMMER

Word Vriend voor €49,95 en ontvang elk seizoen See All This kunstmagazine (inclusief het tweetalige dubbeldikke winternummer met Claudy Jongstra!) en een welkomstgeschenk naar keuze.

 
 
BONUSTIPS

Ben je toch in Brussel, ga dan ook langs WIELS voor de tentoonstelling Huguette Caland — Tête-à-Tête en Villa Empain voor de tentoonstelling Portrait of a lady.

+ Met de Thalys vanaf Amsterdam sta je in minder dan 2 uur in het centrum van Brussel. 

 
 

Huguette Caland — Tête-à-Tête, t/m 12 juni, Wiels, Brussel

 

Portrait of a lady, 24 maart t/m 4 september, Villa Empain, Brussel

 
 
Advertentie

 
 



STUUR DEZE BRIEF DOOR
En deel deze tips en verhalen met andere kunstliefhebbers.



LEZERSPOST


*

De enige nieuwsbrief waar ik elke week naar uit kijk en waardoor ik mijn woensdag altijd iets (ver)lichter begin. Dank!!!


— Meike Hartelust



 
 

 
 


Deze nieuwsbrief is met liefde voor kunst verstuurd. 
Wil je niet langer post van See All This ontvangen? Je kunt je hier afmelden.

Komt de kunstbrief in je spambox terecht? 
Voeg [email protected] toe aan je adresboek.

© See All This 2021, alle rechten voorbehouden